ВЕСТИ И НАСТАНИ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА 5-ОТ ГОДИШЕН ИЗВЕШАТАЈ НА БИРН (BALKAN INVESTIGATIVE REPORTING NETWORK) ЗА СЛОБОДА НА ИНФОРМИРАЊЕТО ЗА 2023 ГОДИНА

14.06.2024
На 12 Јуни 2024 година во Тирана, Албанија беше презентиран 5-от Годишен извешатај на БИРН (Balkan Investigative Reporting Network) за слобода на информирањето за 2023 година. Извештајот анализира 715 барања за информации доставени од новинари на БИРН во шест земји од Западен Балкан во 2023 година, меѓу кои и Република Северна Македонија, шест интервјуа со...
more...

МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОМЕСАРИ ЗА ИНФОРМАЦИИ (ICIC)

07.06.2024
Меѓународната конференција на комесари за информации (МККИ- ICIC) е светски годишен форум кој ги поврзува комесарите за информации, народните правобранител и други тела надлежни за надгледување на спроведувањето на законот за слободен пристап до  информации од јавен карактер од целиот свет, како фундаментален столб за социјалното, економското и демократското управување. Мисијата на МККИ- ICIC е...
more...

ИНФОРМАЦИЈА СОГЛАСНО НАЦРТ-ЗАПИСНИКОТ ОД 121-ТА СЕДНИЦА (24 ЈАНУАРИ 2023 ГОДИНА) НА ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

04.06.2024
  Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер постапувајќи по Извадокот од Нацрт-Записникот од Сто дваесет и првата седница на Владата на Република Северна Македонија одржана на 24 јануари 2023 година, изготви Информација која ја достави до Кабинетот на заменик на претседателот на Владата, задолжен за политики на добро...
more...

Едукативно видео за поедноставување на пристапот до информации од јавен карактер за лицата со попреченост

30.05.2024
  Во рамките на проектот „Инклузивност во пристапот до информации од јавен карактер за лицата со попреченост“, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер заедно со Здружението Инклузива и финансиска поддршката од Фондацијата Отворено општество ﹘ Македонија, создадоа нешто навистина посебно: едукативно видео кое има за цел да го...
more...

ДВОДНЕВНА ОБУКА НА ТЕМА „ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕКОЛОШКАТА ТРАНСПАРЕНТНОСТ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЕКОЛОШКАТА ПРАВДА“

22.05.2024
Во соработка со УНДП и Архурс центар Скопје, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер одржа дводневна обука на тема „Зголемување на еколошката транспарентност за унапредување на еколошката правда“ на 20 и 21 мај 2024 година, во хотел „Монтана Палас“, Крушево. Обуката беше реализирана во рамките на проектот „Унапредување...
more...

ПРИРАЧНИК ЗА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ЗА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

21.05.2024
  Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество ИНКЛУЗИВА од Куманово, како дел од Проектот за инклузија во пристапот до јавни информации за лицата со попреченост, кој е поддржан од Фондацијата  „Отворено општество – Македонија“, подготвија Прирачник за...
more...

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА „ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ КАКО ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ – ИСКУСТВА И ПРЕДИЗВИЦИ“ ВО МАДРИД, ШПАНИЈА

08.05.2024
На 6 и 7 мај 2024 година, во Мадрид, Шпанија се одржа тематска работилница за анализирање/справување со случаи за слободен пристап до информации, именувана „Политичките партии како иматели на информации – искуства и предизвици“, во организација на Советот за транспарентност и добро владеење на Шпанија. На работилницата се обратија Пламенка Бојчева, директорка на Агенцијата за...
more...

ПРОМОВИРАЊЕ НА ПРИСТАПОТ ДО ИНФОРМАЦИИ ﹘ УВИДИ ОД ЕВРО-МЕДИТЕРАНСКАТА РЕГИОНАЛНА РАЗМЕНА НА ИСКУСТВА: „ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА, ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО И ДЕМОКРАТИЈАТА ПРЕКУ ЗАЕДНИЧКИ СТАНДАРДИ ВО ЈУЖНИОТ МЕДИТЕРАН“ (2022-2025)

02.05.2024
Одделот за соработка за слобода на изразување на Советот на Европа, во соработка со Комисијата за право на пристап до информации на CDAI, беше домаќин на значајна регионална конференција во Рабат, Мароко. Овој настан, насловен како „Евро-медитерански пристапи за пристап до информации“, е клучен чекор кон зајакнување на транспарентното владеење и заштита на правото на...
more...

ПАТОТ ДО СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ПОПЛОЧЕН СО ТУЖБИ, НЕТРАНСПАРЕНТНОСТ И МОЛК ОД АДМИНИСТРАЦИЈАТА

28.04.2024
Истражувачката статија на Новинска агенција МЕТА, фрла светлина врз предизвиците со кои се соочува Агенцијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, нагласувајќи ги напорите на Агенцијата вложени во справувањето со жалбите, справувањето со молкот на администрацијата и борбата против недостатокот на транспарентност кај имателите на информации од јавен карактер....
more...

ОБУКА ЗА ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ

28.03.2024
Како најголема во регистарот, групата на иматели на информации од образовните и здравствените институции на Република Северна Македонија беше во фокусот на обуката за „Слободен пристап до информации од јавен карактер и практична примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“, одржана во просториите на Агенцијата за заштита на правото на слободен...
more...

ОБУКА ЗА ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ

21.03.2024
Обуката за „Слободен пристап до информации од јавен карактер и практична примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“ се одржа во просториите на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер каде присуствуваа службени лица од образовните и здравствените институции на Република Северна Македонија. Вработените во...
more...

ОБУКА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД СЕПУГС „ВАСИЛ АНТЕВСКИ-ДРЕН“

12.03.2024
Во просториите на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер се одржа обука за учениците од паралелката 3-8 од СЕПУГС „Васил Антевски-Дрен“, кои што го слушаат предметот „Прекршоци во постапка пред прекршочниот орган“ во рамките на нивната наставна програма и нивниот наставник Александар Давидовски. Со цел да им се...
more...

РАБОТНА СРЕДБА: ТРАНСПАРЕНТНОСТ НА ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ ВО ПРЕДИЗБОРЕН И ИЗБОРЕН ПЕРИОД

28.02.2024
Во просториите на Агенција се одржа работна средба, насловена „Транспарентност на политичките партии и коалиции во предизборен и изборен период“. Пламенка Бојчева (директорка на АЗПСПИЈК) и Илина Мангова (регионална советничка за Европа, Меѓународен републикански институт — ИРИ), ја отворија оваа работна средба со поздравно обраќање кон присутните. По воведното обраќање, Марија Саздевски-Вангеловски (виша менаџерка за...
more...

ЕДНОДНЕВНА ОБУКА „СО ТРАНСПАРЕНТНОСТ ПРОТИВ КОРУПЦИЈА“

27.01.2024
На 27.01.2024, се одржа еднодневна обука на тема „Со транспарентност против корупција“ во хотел „Милениум“ — Битола, во организација на Центарот за стратешки истражувања и документација „Форум“, со поддршка на Европската Унија. Воведно обраќање на обуката имаа спроведувачите на иницијативата „Младински активизам против корупција – вклученост и учество“, како и координаторот на проектот. По презентацијата...
more...

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ЗА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОПШТИНА ДОЈРАН

25.12.2023
Tимот од Инклузива, заедно со нашата директорка Пламенка Бојчева и колегата Исамед Селмани, одржаa работилница за вработените во општина Дојран. Во текот на работилницата, учесниците  се запознаа со значењето и употребата на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, важноста на транспарентноста и отчетноста кон граѓаните, како и соодветна поддршка на лица со...
more...

ЗАКЛУЧОК НА ВЛАДАТА ОД 204-TA СЕДНИЦА

22.12.2023
  На двесте и четвртата седница на Владата на Република Северна Македонија, одржана на 06.12.23, беше разгледана потребата од достапност и проактивна соработка со граѓаните и граѓанскиот сектор од страна на органите на државната управа со цел да се унапреди активната транспарентност и пристапот до информации од јавен карактер. При тоа беа донесени и усвоени...
more...

ИЗВЕШТАЈ ОД МОНИТОРИНГ НА ВЕБ СТРАНИТЕ НА ВЛАДАТА НА РСМ, МИНИСТЕРСТВАТА И ОРГАНИТЕ ВО СОСТАВ ЗА 2023 ГОДИНА

20.12.2023
  Агенцијата, согласно своите надлежности, но и како додадена вредност на слободниот пристап до информации од јавен карактер во однос на проактивното објавување на информациите согласно член 10 од Законот за СПИЈК спроведе мониторинг на 51 имател, односно на веб страниците на имателите на Владата на РСМ, министерствата и органите во состав, опфатени со Стратегијата...
more...

ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈА: “ПРЕКУИНСТИТУЦИОНАЛНА ОТВОРЕНОСТ КОН СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈА – ИНДЕКС НА ОТВОРЕНОСТ”

07.12.2023
По повод меѓународниот ден за борба против корупција, Фондацијата „Метаморфозис“ организираше панел-дискусија “Преку институционална отвореност кон спречување на корупција – Индекс на отвореност” на која што учество зеде и директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева. На настанот беа промовирани најновите резултати од мониторирањето на...
more...

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ЗА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОПШТИНА ГОСТИВАР

04.12.2023
На 04.12.23, директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева, заедно со дел од колегите-обучувачи од Агенцијата и Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „ИНКЛУЗИВА“, одржаа работилница за пристап до информации за лицата со посебни потреби за вработените во општина Гостивар. Оваа работилница беше...
more...

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПОДДРШКА НА ЛИЦА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ПРИ ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВОТО ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

29.11.2023
Во соработка со здружението Инклузива-Inkluziva, на 29.11.23 нашата Агенција учествуваше во реализацијата на работилница со вработените во општина Прилеп на која што присуствуваше и градоначалникот на општина Прилеп, г-н Борче Јовчески. На оваа работилница, учесниците беа запознаени со значењето и употребата на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, важноста на транспарентноста и...
more...

ВТОРА РАБОТНА СРЕДБА СО УНДП

28.11.2023
Денес во просториите на Агенцијата беше реализирана втора средба со преставници на УНДП. Тема на денешниот состанок беше Транспаретноста на општините, користената методологија, презентација на спроведениот мониторинг и резултатите. УНДП ја реализира оваа активност во рамките на нивниот проект Зајакнување на Општинските Совети, со предвиден период на реализација од 2021 до 2028 година. Во рамките...
more...

ДВОДНЕВНА ОБУКА ЗА ИНКЛУЗИЈА ВО ПРИСТАПОТ ДО ЈАВНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

24.11.2023
Преку активно учество на дводневната обука на 23 и 24 ноември 2023 година во организација на Инклузива, вработените од нашата Агенција ги зајакнаа своите вештини за подобрување на пристапот до услуги и информации од јавен карактер за лицата со попреченост. Заедно работевме на  запознавање со форматот, содржината и начинот на адаптација на јавни информации и...
more...

ПОТПИШУВАЊЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА ПРОМОЦИЈА И РАЗВОЈ НА ИНКЛУЗИВНО ОПШТЕСТВО ИНКЛУЗИВА

23.11.2023
На 23.11.23, Инклузива-Inkluziva и Агенцијата за заштита на право на слободен пристап до информациите од јавен карактер потпишаа Меморандум за соработка. Соработката на Инклузива-Inkluziva и Агенција за заштита на право на слободен пристап до информациите од јавен карактер во иднина ќе придонесе да се  применува правото на слободен пристап до информации од јавен карактер во...
more...

АНАЛИЗА НА ПРОАКТИВНАТА ТРАНСПАРЕНТНОСТ НА МОНИТОРИРАНИТЕ ВЕБ СТРАНИЦИ НА ВЛАДАТА НА РСМ, МИНИСТЕРСТВАТА И ОРГАНИТЕ ВО СОСТАВ ЗА 2018-2022 ГОДИНА, СОГЛАСНО ЧЛЕН 10 ОД ЗАКОНОТ ЗА СПИЈК

22.11.2023
  Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, согласно своите стратешки документи за работа, врши мониторинг на веб страните на имателите на информации од јавен карактер кои се обврзани да ги објавуваат на своите веб страници, согласно членот 10 од Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер....
more...

ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИ ЛИЦА КАЈ ИМАТЕЛИТЕ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

16.11.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер одржа обука за службените лица од органите на државната управа, како иматели на информации од јавен карактер. Обуката ја реализираше тим на обучувачи од Агенцијата, а цел на истата беше подигнување на јавната свест и степенот на запознаеност на имателите на информации...
more...

РАБОТНА СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ГРАЃАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА ИНКЛУЗИВА

10.11.2023
Денеска, во просториите на Агенцијата, се одржа работен состанок со г-а Благица Димитровска, Претседателката на граѓанското здружение Инклузива, кое ги промовира правата на лицата со посебни потреби. При тоа, г-а Димитровска посочи дека веќе е остварен контакт со три пилот-општини (Прилеп, Гостивар и Дојран) за реализација на Проектот за инклузија во пристапот до јавните информации...
more...

ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИ ЛИЦА КАЈ ИМАТЕЛИТЕ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

02.11.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер одржа обука за одговорните и службените лица кај инспекциските служби, како иматели на информации од јавен карактер. Обуката на тема „Слободен пристап до информации од јавен карактер и практична примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“ произлезе од...
more...

РАБОТНА СРЕДБА ЗА ПРОЕКТОТ “ПАРТНЕРСТВО ПРОТИВ КОРУПЦИЈА”

01.11.2023
Во просториите на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер беше презентиран проектот „Партнерство против корупција“ (Partnership against corruption), кој e предводен од глобалната компанија MSI Вашингтон од Соединетите Американски Држави и истиот ќе биде реализиран со финансиска поддршка од УСАИД. На средбата присуствуваа претставникот на MSI, г-н Nils...
more...

РАБОТНА КООРДИНАЦИЈА ВО ИНСПЕКЦИСКИОТ СОВЕТ

25.10.2023
На вчерашната редовна месечна координација со државните инспекторати во Инспекцискиот совет, меѓу другите присуствуваше и директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер Пламенка Бојчева. Тема на состанокот беше минатогодишниот Извештај за транспарентност на инспекциските служби кој го изготви Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до...
more...

РАБОТНА СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА

24.10.2023
Директорката на Агенцијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер, Пламенка Бојчева и Раководителот на Сектор за управно-правни и општи работи, Исамед Сељмани остварија работна средба со министерот за правда, Кренар Лога. Една од темите на средбата беше ратификацијата на Тромската Конвенција, која нашата држава ја има потпишано во 2009...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИЗВРШЕНА ПРОВЕРКА НА ОБЈАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА И АКЦИОНЕРСКИ ДРУШТВА ВО ДРЖАВНА СОПСТВЕНОСТ И ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ВО НАДЛЕЖНОСТ НА ОПШТИНИТЕ КАКО ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ СЕ ОБВРЗАНИ ДА ГИ ОБЈАВАТ НА СВОИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ

20.10.2023
  Агенцијата, согласно своите надлежности, но и како додадена вредност на слободниот пристап до информации од јавен карактер во однос на проактивното објавување на информациите согласно член 10 од Законот за СПИЈК спроведе мониторинг на 49 иматели, односно на веб страниците на имателите од јавните претпријатија во надлежност на Градот Скопје и општините, како и...
more...

ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИ ЛИЦА КАЈ ИМАТЕЛИТЕ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

19.10.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер продолжува со обуките за службените лица кај имателите на информации од јавен карактер. Обуката на тема „Слободен пристап до информации од јавен карактер и практична примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“ овој пат со физичко присуство се...
more...

МЕЃУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ „ПОРТАЛИ, РЕГИСТРИ, ПЛАТФОРМИ – ДИГИТАЛНИ И ТРАНСПАРЕНТНИ?“ ВО ПОТСДАМ, ГЕРМАНИЈА

18.10.2023
Претставник на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер учествуваше на Меѓународниот симпозиум „Портали, регистри, платформи – дигитални и транспарентни?“ , кој се одржа на 16 октомври 2023 година во Потсдам, Германија. Тема на симпозиумот беше како платформите за отворени податоци, регистри за транспарентност, како и специјализираните портали за...
more...

КОНФЕРЕНЦИЈА – ИНИЦИЈАТИВА 2020

16.10.2023
На 12 и 13 октомври, во Дубровник, Република Хрватска, се одржа четвртата средба на Иницијатива 2020, составена од државни институции за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, на земјите членки. Делегацијата од Република Северна Македонија во името на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен...
more...

ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

28.09.2023
По 21-ви пат, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер го одбележа Меѓународниот ден за универзален пристап до информации, кој традиционално се одвива под мотото „Имаш право да знаеш“. Агенција на интерактивен настан со поширока група на граѓани во најголемите трговски центри во Скопје (Ист Гејт и Сити Мол)...
more...

ОБУКА ЗА НОВОНАЗНАЧЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИЦА

21.09.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер продолжува со обуките за службените лица кај имателите на информации од јавен карактер. Обуката на тема „Слободен пристап до информации од јавен карактер и практична примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“ овој пат со физичко присуство се...
more...

ИНФОРМАЦИЈА СОГЛАСНО НАЦРТ-ЗАПИСНИКОТ ОД 121-ТА СЕДНИЦА (24 ЈАНУАРИ 2023 ГОДИНА) НА ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

01.08.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер постапувајќи по Извадокот од Нацрт-Записникот од Сто дваесет и првата седница на Владата на Република Северна Македонија одржана на 24 јануари 2023 година, изготви Информација која ја достави до Кабинетот на заменик на претседателот на Владата, задолжен за политики на добро владеење,...
more...

ТРАНСПАРЕНТНИ ИНСТИТУЦИИ, ИНФОРМИРАНИ ГРАЃАНИ

17.07.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Центарот за граѓански комуникации во петтиот Национален Акциски план за Партнерство за Отворена Власт 2021-2023 година, ја имплементираа заложбата: „Проактивно објавување на информациите од јавен карактер на веб-страниците на институциите“. Активностите од оваа заложба се однесуваат на т.н. активна...
more...

НАСОКИ ЗА ПРОАКТИВНО ОБЈАВУВАЊЕ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ЗА ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ КОИ НЕМААТ ОФИЦИЈАЛНА ВЕБ-СТРАНИЦА

10.07.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер подготви Насоки за проактивно објавување на информации од јавен карактер за иматели на информации кои немаат официјална веб-страница. Обврската за проактивно објавување на информации од јавен карактер, предвидена во член 10 од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер („Службен...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА РЕАЛИЗИРАНИ АКТИВНОСТИ ПРОИЗЛЕЗЕНИ ОД ЗАКОНСКИТЕ НАДЛЕЖНОСТИ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАРИ-ЈУНИ 2023 ГОДИНА

03.07.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер подготви шест месечен Извештај за реализираните активности произлезени од законските надлежности за периодот јануари-јуни 2023 година. Како второстепен орган во процесот на имплементација на остварувањето на правото на пристап до информации од јавен карактер, Агенцијата пред себе го има најголемиот предизвик, кој...
more...

14-ТО ИЗДАНИЕ НА МЕЃУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОМЕСАРИ ЗА ИНФОРМАЦИИ

23.06.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, претставувана од директорката Пламенка Бојчева, зема активно учество на 14-то издание на Меѓународната конференција на комесари за информации, која се одржа од 19 до 21 јуни 2023 година, во Манила, Филипини. Покрај остварените бројни средби и размена на искуства и добри практики...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИЗВРШЕНА ПРОВЕРКА НА ОБЈАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ОПШТИНИТЕ И ЦЕНТРИТЕ ЗА РАЗВОЈ НА ПЛАНСКИ РЕГИОНИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА КАКО ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ СЕ ОБВРЗАНИ ДА ГИ ОБЈАВАТ НА СВОИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ

23.05.2023
  Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, согласно своите надлежности, изврши мониторинг на 89 иматели, односно на веб страниците на општините, Заедницата на единиците на локална самоуправа и Центрите за развој на плански региони, а објавени на Листата на иматели на информации на веб страната на Агенцијата. Мониторингот...
more...

ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ПОСТАПУВАЊЕ ПО ПРЕДМЕТИ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ВО БЕРЛИН

17.05.2023
На покана на Берлинскиот Федерален комесар за заштита на податоци и слобода на информации, на 16 и 17 мај, директорката  на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева, беше говорник на дводневната Работилница за постапување по предмети за слободен пристап до информации во Берлин. Во своето излагање,...
more...

ПРЕЗЕНТИРАНО ПРАВОТО НА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ТЕТОВО

10.05.2023
  Денес, во просториите на Агенцијата за заштита на правото на пристап до информациите од јавен карактер беше одржана презентација за правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер за студентите од Универзитетот во Тетово-Факултет за бизнис администрација, насока Јавна администрација. Студентите беа запознаени со Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер,...
more...

БОЈЧЕВА: ГРАЃАНИТЕ МОЖЕ ДА ПОДНЕСАТ УСНО БАРАЊЕ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ДА ДОБИЈАТ ИНФОРМАЦИЈА ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

09.05.2023
  „Институционална препознатливост на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер претставува заштитник на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. Основна определба според која се однесува Агенцијата во односите со граѓаните и медиумите е континуирано спроведување, промоција и заштита на правото на слободен пристап до информации...
more...

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ЗА СЛОБОДАТА НА ИНФОРМАЦИИ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО 2022 ГОДИНА

19.04.2023
На денешната регионална панел дискусија во организација на Балканската истражувачка мрежа (БИРН) „Слободата на информации во Западен Балкан во 2022 година“, беа разменети искуства од имплементација на слободниот пристап до информации од јавен карактер од страна на новинарите, граѓанските организации и институциите од Северна Македонија, Србија, Косово и Црна Гора, на која како панелист беше...
more...

ПРЕЗЕНТИРАНО УПАТСТВОТО ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР

20.02.2023
Денеска на прес-конференција беше презентирано Упатството за подобрување на транспарентноста на институциите од јавниот сектор кое беше изработено од Центарот за управување со промени во соработка со Агенција за заштита на право на слободен пристап до инфомациите од јавен карактер и Кабинетот на Заменичката на Претседателот на Влада задолжена за политики за добро управување.  На...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА (ОКТОМВРИ 2021-ОКТОМВРИ 2022) НА ПРИОРИТЕТНАТА ОБЛАСТ: ТРАНСПАРЕНТНОСТ, ОТЧЕТНОСТ,ПРОАКТИВНОСТ И ИНКЛУЗИВНОСТ ОД НАП 5 ЗА ПАРТНЕРСТВО ЗА ОТВОРЕНА ВЛАСТ

17.02.2023
Според Извештајот за имплементацијата на приоритетна област: транспарентност, отчетност, проактивност и инклузивност октомври 2021 – октомври 2022 на 5-от Национален акциски план за Партнерство за отворена власт, најголемо подобрување или унапредување е забележано кај објавувањето на податоците за граѓанските организации, како и во делот на објавувањето на информации од јавен карактер од страна на институциите....
more...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ИНСТИТУТОТ ЗА КОМУНИКАЦИСКИ СТУДИИ

13.02.2023
Денес, во просториите на Институтот за комуникациски студии беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Институтот. Меморандумот го потпишаа директорката на Агенцијата, Пламенка Бојчева и Жанета Трајкоска, директорката на Институтот за комуникациски студии. На средбата се дискутираше за тековните, како и идни...
more...

ГРАЃАНИТЕ АКТИВНО ГО КОРИСТАТ ПОРТАЛОТ ЗА БАРАТЕЛИ – https://slobodenpristap.mk/

16.01.2023
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер информира дека граѓаните/барателите на информации од јавен карактер го препознаа Порталот за баратели како алатка за брз начин да ја добијат бараната информација која ја поседуваат имателите на информации. Податоците од едногодишното имплементирање на оваа алатка покажува дека преку Порталот за баратели...
more...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ЗДРУЖЕНИЕТО „НОВИНАРИ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА“

26.12.2022
Денес, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Здружението „Новинари за човекови права“ – НЧП, потпишаа Меморандум за соработка. Меморандумот за соработка предвидува заедничка соработка на Агенцијата и Здружението НЧП, како и на други државни иституции, во однос на пристапот за слободен пристап до информациите од јавен карактер...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИЗВРШЕНА ПРОВЕРКА НА ОБЈАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ИМАТЕЛИТЕ ОД ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СЕ ОБВРЗАНИ ДА ГИ ОБЈАВАТ НА СВОИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ

19.12.2022
Согласно Акцискиот план за спроведување на Стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2023 година, во посебната цел Мерка 3.4.1.6. Зајакнување на механизмите за достапност на информациите од јавен карактер, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер спроведе мониторинг на веб локациите на имателите од централна власт за 2022 година....
more...

АГЕНЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР УЧЕСТВУВАШЕ НА БИЛАТЕРАЛНИОТ СКРИНИНГ ЗА РЕФОРМА НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА, ПОГЛАВЈЕТО 32-ФИНАНСИСКА КОНТРОЛА И ФУНКЦИОНИРАЊЕ НА ДЕМОКРАТСКИ ИНСТИТУЦИИ, КЛАСТЕР ФУНДАМЕНТАЛНИ ВРЕДНОСТИ

07.12.2022
Претставници на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, учествуваа на билатералниот скрининг за Реформа на јавната администрација, поглавјето 32 – Финансиска контрола и Функционирање на демократски институции, Кластер Фундаментални вредности. Генералниот секретар на Агенцијата, Тања Ковачев, учествуваше на билатералниот скрининг со Европската Kомисија за Реформа на јавната администрација...
more...

РАБОТНА СРЕДБА НА АГЕНЦИЈАТА И SIGMA/OECD

16.11.2022
Во просториите на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациитe од јавен карактер се одржа работна средба на Агенцијата со претставници на SIGMA/OECD и невладиниот сектор. Мисијата на SIGMA/OECD е да се запознае со функционирањето на управните судови во земјите од Западен Балкан и за тоа какво влијание имаат нивните одлуки врз...
more...

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ИПА 2 ПРОЕКТОТ: „УНАПРЕДУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОТЧЕТНОСТА НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА“

07.11.2022
Завршната конференција на ИПА 2 проектот: „УНАПРЕДУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОТЧЕТНОСТА НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА“, финансиран од страна на Европската Унија, а имплементиран од страна на конзорциум предводен од PwC, заедно со Фондацијата Програма за пристап до информации, се одржа во организација на PricewaterhouseCoopers. Проектот беше спроведен во периодот од ноември 2019 до ноември 2022 година....
more...

АГЕНЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ПРИМЕНА ЗА ПОЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА МЕЃУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА КОМЕСАРИ ЗА ИНФОРМАЦИИ (ICIC)

27.10.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер е примена за полноправен член на Mеѓународната конференција на комесари за информации (ICIC). Претседавачот и Секретаријатот на ICIC, со кој претседава Националниот институт за транспарентност, пристап до информации и заштита на лични податоци на Мексико (INAI), ја информираше Агенцијата за заклучокот на...
more...

СТУДИСКА ПОСЕТА НА ПОРТУГАЛИЈА

21.10.2022
Претставници на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во рамки на IPA 2 проектот „Транспарентност и отчетност на јавната администрација“ финансиран од Европската Унија, остварија тридневна работна посета на Комисијата за пристап до административни документи (CADA) од Лисабон, Португалија. За време на посетата на сродната институција, претседателот на...
more...

ТРКАЛЕЗНА МАСА: „СТАНДАРДИ НА ИНТЕГРИТЕТ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР СПОРЕД КОНВЕНЦИЈАТА НА ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА (ЧЛЕНОВИ 7, 8 И 10)“

12.10.2022
Претставници на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер денес земаа активно учество на тркалезната маса на тема: „Стандарди на интегритет во јавниот сектор според Конвенцијата на Обединети нации против корупцијата (членови 7, 8 и 10)“. Тркалезната маса беше во организација на Министерството за правда, со поддршка на УНДП....
more...

ТРЕТА КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА „ИНИЦИЈАТИВАТА 2020“ НА ТЕМА: „ПРОАКТИВНА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ТРОМСОВА КОНВЕНЦИЈА“

07.10.2022
Заедничкиот проект на Европската Унија и Советот на Европа „Слобода на изразување и слобода на медиумите во Северна Македонија (ЈУФРЕКС)“ во текот на изминатите два дена ја поддржа Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер (АСПИ) преку организација на Третата Регионална конференција во рамките на „Иницијатива 2020“: „Проактивна транспарентност...
more...

ОДБЕЛЕЖАН 28-МИ СЕПТЕМВРИ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА УНИВЕРЗАЛЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ

28.09.2022
Агенцијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер со конференција на тема „За состојбите поврзани со спроведувањето на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер во Република Северна Македонија“ денеска го одбележа Меѓународниот ден на универзален пристап до информации од јавен карактер, со подршка на Европската Делегација во...
more...

КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: „ПОДОБРУВАЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР“

23.09.2022
Во организација на Центарот за управување со промени, а во соработка со Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Заменик претседател на Владата на Република Северна Македонија задолжена за политики за добро владеење, денеска се одржа конференција на тема „Подобрување на системот за слободен пристап до информации од...
more...

ОБЈАСНУВАЧКИ СОСТАНОК ЗА ОБЛАСТА: РЕФОРМА НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

19.09.2022
Генералниот секретар на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Тања Ковачев, денеска учествуваше на објаснувачкиот состанок за Областа: Реформа на јавната администрација. Кластерот Фундаментални вредности има своја тежина од повеќе аспекти, затоа што вклучува области кои за првпат се дел од пристапните преговори како што се функционирање на...
more...

РАБОТНА СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ИНФОРМАТИЧКО ОПШТЕСТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА

07.09.2022
Директорката на Агенцијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева и генералниот секретар Тања Ковачев, остварија работна средба со министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити. На средбата се разговараше за зголемување на одговорноста во зајакнувањето на транспарентноста на институциите како критичен фактор за намалување на корупцијата...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА СПРОВЕДЕНАТА АНАЛИЗА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОТЧЕТНОСТА НА ИМАТЕЛИТЕ НА ИНФОРМАЦИИ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

05.09.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер изготви Извештај за спроведената анализа за унапредување на транспарентноста и отчетноста на имателите на информации за слободен пристап до информациите од јавен карактер. Согласно Заклучокот донесен на Шеесет и третата седница на Владата на РСМ одржана на 20.07.2022 година, и се укажува...
more...

ПРИРАЧНИК ЗА МЛАДИ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

11.08.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер  и Асоцијацијата за демократска иницијатива, подготвија прирачник за млади за остварување на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. Целта на овој прирачник е да ги информира младите за основните цели и придобивки од Законот за слободен пристап до информации...
more...

ИЗГОТВЕНА АНАЛИЗА ЗА МОЛКОТ НА УПРАВАТА

11.08.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер  и Асоцијацијата за демократска иницијатива, спроведоа кратка анализа која дава одговор на прашањата зошто и поради кои причини институциите не одговараат на доставените барања за информации од јавен карактер. Притоа, текстот обработува и дополнителни аспекти кои се однесуваат на примената на законот....
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА РЕАЛИЗИРАНИ АКТИВНОСТИ ПРОИЗЛЕЗЕНИ ОД ЗАКОНСКИТЕ НАДЛЕЖНОСТИ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАРИ-ЈУНИ 2022 ГОДИНА

29.07.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер подготви шест месечен Извештај за реализираните активности произлезени од законските надлежности за периодот јануари-јуни 2022 година. Како второстепен орган во процесот на имплементација на остварувањето на правото на пристап до информации од јавен карактер, Агенцијата пред себе го има најголемиот предизвик, кој...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИЗВРШЕНА ПРОВЕРКА НА ОБЈАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ИМАТЕЛИТЕ ОД СУДСКАТА ВЛАСТ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СЕ ОБВРЗАНИ ДА ГИ ОБЈАВАТ НА СВОИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ

11.07.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, согласно своите надлежности и согласно потпишаниот Меморандум за соработка со Судскиот совет за зголемување на активната транспарентност на судовите во насока на доследно спроведување на одредбите од Законот за СПИЈК и остварувањето на правото на граѓаните за слободен пристап до информации, спроведе...
more...

СО ПОГОЛЕМА ПРОАКТИВНА ТРАНСПАРЕНТНОСТ ДО ИНФОРМИРАНИ ГРАЃАНИ

19.05.2022
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева, имаше обраќање на панел сесијата посветена на „Етика и анонимизација на податоците“ на меѓународната конференција Open Data Conference во Скопје, која се одржува од 18-ти до 20-ти мај 2022 година. Оваа конференција е фокусирана на темата „Податоците и...
more...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ТРАНСПАРЕНТНОСТА НА СУДОВИТЕ

18.05.2022
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, Пламенка Бојчева и Претседателката на Судскиот совет, Павлина Црвенковска потпишаа Меморандум за соработка за зголемување на активната транспарентност на судовите во насока на доследно спроведување на одредбите од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер и остварувањето на...
more...

„ГРАЃАНИТЕ ИМААТ ПРАВО ДА ЗНААТ“-УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНИ ПЕТ ЕДУКАТИВНИ СЕСИИ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

21.04.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Асоцијацијата за демократска иницијатива, во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество успешно реализираа 5 информативни едукативни сесии за млади, новинари, претставници на граѓански организации и институции за користење на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. Регионалните...
more...

Презентирани искуствата на Европскиот Омбудсман за примена на слободниот пристап до информации од јавен карактер

05.04.2022
Во рамките на ИПА2 проектот, финансиран од ЕУ, во активноста подигнување на капацитетите на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер се одржа дводневна on line работилница со претставници на Европскиот омбудсман, г-дин  Фергал Ентони О’Реган, г-ѓа Хонор Махони, г-ѓа Тереза Манџукова и г-дин Енрико Портелини, наменета за вработените...
more...

Информативни едукативни сесии со млади, новинари, претставници на граѓански организации и институции во организација на АСПИ и АДИ

01.04.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Асоцијацијата за демократска иницијатива, во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество организираат информативни едукативни сесии со млади, новинари, претставници на граѓански организации и институции за користење на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. Целта на овие...
more...

Бојчева: „Добрата соработка и партнерскиот однос со Генералниот секретаријат на Владата е пример за унапредување на правото на пристап до информациите од јавен карактер“

16.03.2022
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева и генералниот секретар, Тања Ковачев, денеска остварија средба со Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска. На средбата, претставниците на Агенцијата ја истакнаа добрата соработка и партнерскиот однос...
more...

АГЕНЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР УСПЕШНО СПРОВЕДУВА РЕОРГАНИЗАЦИЈА НА ИЗВРШУВАЊЕ НА РАБОТНИТЕ ЗАДАЧИ И ОБВРСКИ

15.02.2022
Агенцијата за заштита на правото на слободен приста до информациите од јавен карактер информира дека спроведе успешна реорганизација во спроведување на работните задачи и обврски, со цел подигнување на квалитетот на услугите кои Агенцијата им ги дава на барателите и на имателите на информации од јавен карактер. Имено, успешно се спроведе постапка за сертифицирање на...
more...

ПРОАКТИВНА ТРАНСПАРЕНТНОСТ НА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ПОЕФИКАСНО КОРИСТЕЊЕ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

31.01.2022
Во земјава има недостиг од 536 пожарникари, а имаме 200 пожарникарски возила од кои повеќето се постари од 18 години. Имаме вкупно 183 возила за брза помош од кои 77 отсто се добиени како донација. Овие податоци се добиени преку правото на пристап до инфомации од јавен карактер, а беа посочени на јавната дебата „Ефикасно...
more...

КАМПАЊИ ЗА ИНТЕГИТЕТ: СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР И САКАМ ДА ЗНАМ

27.01.2022
Расте свеста кај граѓаните за користење на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер, покажува истражувањето направено во рамките на Кампањата за интегритет, спроведено во декември минатата година. Повеќе од половина или 56 отсто од испитаниците сметаат дека имаат право да достават барање до државните институции согласно Законот за слободен пристап до информациите...
more...

„ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОТЧЕТНОСТА НА ЈАВНИТЕ ОРГАНИ Е ЕДЕН ОД ЦЕНТРАЛНИТЕ ПОСТУЛАТИ ВО ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛЕН ИНТЕГРИТЕТ И ВО БОРБАТА ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА“

09.12.2021
На  одбележувањето на Меѓународниот ден за борба против корупција, кој се одржа под мотото „Избери го вистинскиот правец! Избери интегритет!“, свое обраќање имаше директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева. Во сесијата 2 „Државната комисија и создавањето на систем на интегритет“, на овој хибриден настан...
more...

Започнуваат обуки за службените лица за електронски портали за баратели и иматели на информации на информации од јавен карактер

06.12.2021
За полесно остварување на правото на пристап до информации од јавен карактер и поефикасно имплементирање на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. во рамките на активностите од проектот ИПА2 „Транспарентност и отчетност на јавната администрација“, се креирани два електронски портала – за иматели и за баратели. Со оглед на тоа што електронските...
more...

„Граѓаните имаат право на информации од јавен карактер“

03.12.2021
Граѓаните имаат право да знаат како се трошат нивните пари преку буџетите на институциите, како и да добијат други податоци од различни иматели на информации. Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер реагира секогаш кога бараните информации институциите не ги доставуваат. „Во Агенцијата за заштита на правото на слободен...
more...

Кампања за интегритет

02.12.2021
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, присуствуваше на настан во рамки на Кампањата за интегритет и заедничката акција во борбата против корупцијата, јакнење на интегритетот на институциите, промоција на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер и заштита на укажувачите, која е дел од...
more...

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Здружението за одржлив развој„Милиеуконтакт Македонија“, Архус Центар, Скопје

15.11.2021
Директорот на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева и извршниот директор на  Здружението за одржлив развој „Милиеуконтакт Македонија“, Архус Центар, Скопје,  Маја Марковска, потпишаа Меморандум за соработка. Со овој Меморандум се воспоставува долгорочна соработка помеѓу Агенцијата и Здружението за промовирање на начелата и одредбите на Законот...
more...

ОДРЖАН СОСТАНОК НА „ИНИЦИЈАТИВА 2020“

06.10.2021
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева, од 3 до 5 октомври во Блед, Република Словенија,  учествуваше на вториот состанок на независните тела за слобода на пристап до информации, од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Косово и Република Северна Македонија од “Иницијатива...
more...

Одбележан 28-ми Септември – Меѓународниот ден за универзален пристап до информации

28.09.2021
Денеска, на хибриден настан, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер го одбележа 28-ми Септември  – Меѓународниот ден за универзален пристап до информации. Во присуство на избрани гости меѓу кои  Фреjк Јанмаат – Раководител на оддел при Делегацијата на Европска Унија и Г-дин Љупчо Николовски – Заменик-претседател на Владата...
more...

Обраќање на директорката Бојчева по повод Меѓународниот ден за пристап до информации

28.09.2021
По повод Меѓународниот ден за пристап до информации-28 септември, интегрално го објавуваме обраќањето на директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, г-ѓа Пламенка Бојчева: „Почитувани гости учесници на денешниот настан, Ви благодарам што ни се приклучивте заедно да го одбележиме 28ми Септември Меѓународниот ден на слободниот пристап...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИЗВРШЕНА ПРОВЕРКА НА ОБЈАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ОПШТИНИТЕ, ЗЕЛС И ЦЕНТРИТЕ ЗА РАЗВОЈ НА ПЛАНСКИ РЕГИОНИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА КАКО ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ СЕ ОБВРЗАНИ ДА ГИ ОБЈАВАТ НА СВОИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ

11.08.2021
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, согласно своите надлежности, изврши мониторинг на 88 иматели, односно на веб страниците на општините, Заедницата на единиците на локална самоуправа и Центрите за развој на плански региони, а објавени на Листата на иматели на информации на веб страната на Агенцијата. Мониторингот беше...
more...

„САКАМ ДА ЗНАМ“ – ЗАТОА ШТО ГРАЃАНИТЕ ИМААТ ПРАВО ДА ЗНААТ КАКО СЕ ТРОШАТ ЈАВНИТЕ ПАРИ

14.07.2021
Директорот на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева, даде интервју за порталот „Обсервер“, кое го пренесуваме во целост. Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер е една од институциите вклучени во проектот „Избери ја вистинската насока: Интегритет“ кој има за...
more...

ОФИЦИЈАЛЕН ПОЧЕТОК НА КАМПАЊАТА „ИЗБЕРИ ЈА ВИСТИНСКАТА НАСОКА: ИНТЕГРИТЕТ“

13.07.2021
Денеска на прес конференција беше претставена кампањата „Избери ја вистинската насока: Интегритет“, која има за цел промовирање на интегритетот како клучен темел на општеството и демократијата и една од основните вредности на ЕУ. Кампањата за интегритет е дел од проектот „Промовирање на транспарентноста и одговорноста на јавната администрација во Република Северна Македонија“, кој е финансиран...
more...

ПОКАНА – ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НАЈАВА НА КАМПАЊА ЗА ЈАКНЕЊЕ НА СВЕСТА “ИЗБЕРИ ГО ВИСТИНСКИОТ ПРАВЕЦ – ИЗБЕРИ ИНТЕГРИТЕТ”

13.07.2021
Денес, 13 јули 2021 година со почеток во 11.00 часот, ќе се одржи онлајн конференција на која ќе биде означен почетокот на кампањата за интегритет на која ќе бидат презентирани целите за подигнување на јавната свест за спречување на корупцијата, како и правото на слободен пристап до информации од јавен карактер и заштита на укажувачите. ...
more...

КАМПАЊА „ИЗБЕРИ ИНТЕГРИТЕТ“

12.07.2021
Агенција за заштита на право на слободен пристап до информациите од јавен карактер е дел од кампањата Избери интегритет / Zgjidh integritetin изготвена со помош на Европската Унија, во рамките на ИПА проектот „Промовирање на транспарентност и одговорност во јавната администрација“. Транспарентноста и интегритетот на институциите од една страна и информирани граѓани од друга страна...
more...

ИЗВЕШТАЈ ЗА ИЗВРШЕНА ПРОВЕРКА НА ОБЈАВЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИНФОРМАЦИИ КОИ ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА И УСТАНОВИ ВО НАДЛЕЖНОСТ НА ОПШТИНИТЕ СЕ ОБВРЗАНИ ДА ГИ ОБЈАВАТ НА ВЕБ-СТРАНИЦИТЕ

01.07.2021
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, согласно своите надлежности, изврши мониторинг на 47 иматели, односно на пријавените веб страници на јавните претпријатија и установи, а објавени на Листата на иматели на информации на веб страната на Агенцијата. На девет иматели веб страниците не им се активни и истите...
more...

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер и Министерството за информатичко општество и администрација

21.06.2021
memorandum za sorabotka aspi
Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири и директорот на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пламенка Бојчева, потпишаа Меморандум за соработка. Со овој Меморандум се унапредува соработката помеѓу Агенцијата и Министерството на полето на слободниот пристап до информациите од јавен карактер. Со потпишување на овој Меморандум,...
more...

ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИТЕ ЛИЦА КАЈ ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ

16.06.2021
Во организација на Меѓународниот Републикански институт, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер одржа дводневна обука на тема: „Зголемување на транспарентноста и отчетноста на приходите и расходите кај политичките партии-примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“ за службените лица кај политичките партии. Воведни обраќања на...
more...

СПРОВЕДЕНА ПОСТАПКА ЗА ПОРАМНУВАЊЕ ПРОТИВ СЛУЖБЕНИТЕ ЛИЦА КОИ НЕ ПОДНЕСОА ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ

11.06.2021
Во изминатите две седмици, Агенцијата за заштита на правото  на слободен пристап до информациите од јавен карактер ја спроведе првата фаза од прекршочната постапка, поведена против службените лица за посредување со информации од јавен карактер кои не поднесоа Годишен извештај за имплементација на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер во 2020 година....
more...

ОДРЖАНА TAIEX РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: „СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР“

23.04.2021
Во рамките на воспоставената соработка и со поддршка на инструментот TAIEX на Европската Комисија, Агенцијата  за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер беше домаќин на дводевна работилница на тема: „Слободен пристап до информации од јавен карактер“. Работилницата се одржа онлајн на платформата ZOOM и во нејзината работа партиципираа 40-тина службени...
more...

ДЕБАТА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

14.04.2021
Во организација на Центарот за граѓански комуникации се одржа дебата за спроведување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Дебатата се одржа на онлајн платформата Zoom на која учество земаа повеќе од 70 учесници. Свои излагања на дебатата имаа Пламенка Бојчева, директор на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до...
more...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ АГЕНЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР И ВЛАДАТА

12.03.2021
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, Пламенка Бојчева и Генералниот секретар на Владата на Република Северна Македонија, Мухамед Зеќири, потпишаа Меморандум за соработка. Меморандумот е дел од активностите кои произлегуваат од Стратегијата за транспарентност, а има за цел воспоставување партнерски однос меѓу двете институции за унапредување...
more...

АНАЛИЗА НА ОДРЖАНИТЕ ОБУКИ ЗА СЛУЖБЕНИТЕ ЛИЦА ВО 2020 ГОДИНА

13.01.2021
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, изготви Анализа на одржаните обуки за службените лица во периодот септември-декември 2020 година. Истата е подготвена на основа на доставените покани за службените лица и нивниот одѕив на официјалните покани за обука. Во продолжение, на наведениот линк, можете да се запознаете со...
more...

ОНЛАЈН ДЕБАТА ЗА ЕДНОГОДИШНОТО СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

01.12.2020
Во организација на Центарот за Граѓански комуникации на 1 декември 2020 година, се одржа онлајн дебата за спроведувањето на новото законско решение. Дебатата се одржа точно на денот кога се одбележува една година од примената на  Законот од 2019 година. На дебатата учество земаа 34 претставници, од Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап...
more...

ЕДУКАТИВНО ВИДЕО НАМЕНЕТО ЗА СЛУЖБЕНИТЕ ЛИЦА КАЈ ИМАТЕЛИТЕ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

10.11.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Националниот демократски институт и ВИДИ ВАКА, а со финансиска поддршка од УСАИД, изготви едукативно видео наменето за службените лица кај имателите на информации од јавен карактер. Со едукативното видео е опфатена целата законска процедура за имплементирање на уставно загарантираното право на...
more...

ОНЛАЈН ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИТЕ ЛИЦА

22.10.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, имајќи ја во предвид состојбата со пандемијата на COVID-19, се прилагодува на новите услови за работа и од денеска наместо со обуки со физичко присуство продолжува со онлајн обуки за службени лица кај имателите на информации од јавен карактер. Од поканетите 17...
more...

УЧЕСТВО НА ОНЛАЈН ДЕБАТА ЗА СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

21.10.2020
Директорката на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, г-ѓа Пламенка Бојчева, учествуваше на онлајн дебата на тема „Слободен пристап до информации од јавен карактер во време на Ковид-19“.  Дебатата ја организираше Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници во партнерство со Македонскиот институт за медиуми, Институтот за комуникациски...
more...

УСВОЕНА ДЕКЛАРАЦИЈАТА ЗА СОРАБОТКА НА ВТОРОСТЕПЕНИТЕ ОРГАНИ ЗА ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ 2020

20.10.2020
Денес (20 октомври 2020 година) се одржа он лајн конференција на која учествуваа претставниците на регулаторните тела за пристап до информациите од јавен карактер. На конференцјата учество земаа претставници од Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Словенија. Конференцијата беше организирана од страна на Повереникот за информации на Словенија. Свое излагање...
more...

ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ

28.09.2020
Денес на 28 септември се одбележува Меѓународниот ден на слободниот пристап до информации. По тој повод, под мотото „Вие имате право да знаете“, Aгенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, информираше за значењето на навремената достапност на информации и активностите кои ги презема Агенцијата во насока на обезбедување на...
more...

СРЕДБА НА РАКОВОДСТВОТО НА АГЕНЦИЈАТА СО МИНИСТЕРОТ МАРИЧИЌ

28.09.2020
По повод 28 Септември, Меѓународниот ден на слободниот пристап до информации, директорката и заменикот на директорот на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер Пламенка Бојчева и Блерим Исени, беа примени од Министерот за правда на Република Северна Македонија, Бојан Маричиќ. На средбата стана збор за повеќе теми кои...
more...

ПРОМОВИРАНО ЕДУКАТИВНO ВИДЕО ЗА БАРАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

28.09.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Националниот демократски институт и ВИДИ ВАКА, а со финансиска поддршка од УСАИД, изготви едукативно видео наменето за барателите на информации. Со едукативното видео е опфатена целата законска процедура за имплементирање на уставно загарантираното право на пристап до информациите од...
more...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ВО ВРСКА СО СОСТОЈБАТА СО КОРОНА ВИРУСОТ

17.09.2020
Владата на Република Северна Македонија изготви нова специјализирана веб страница на која можете да ги добиете сите потребни официјални информации за коронавирусот во Република Северна Македонија. Информациите следете ги на линкот: http://koronavirus.gov.mk

ОБУКА ЗА СЛУЖБЕНИ ЛИЦА КАЈ НОВОЕВИДЕНТИРАНИ ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

17.09.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, денеска ја одржа првата во серијата предвидени еднодневни обуки на тема: „Примена на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“ (Службен весник на РСМ бр.101/2019), а чија имплементација започна на почетокот на 2020 година. Со обуката реализирана во специфични услови со доследно...
more...

ИНФОРМАЦИИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАЊА „ДОМА СИ Е ДОМА“

17.09.2020
На веб страната на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот http://tourismmacedonia.gov.mk/domasiedoma/ ќе најдете информации и поединости во врска со националната кампања „Дома си е дома“. Во линкот се поместени десет промотивни видеа од туристички дестинации во Република Северна Македонија, во функција на поддршка на домашниот туризам.

АГЕНЦИЈАТА ОТВОРИ ПОСЕБНА ЕЛЕКТРОНСКА АДРЕСА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ЖАЛБИ

22.07.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер известува дека отвори посебна електронска адреса за доставување на жалбите. Барателите кои не добиле одговор во законскиот рок, или не се задоволни од одговорот, своите жалби до Агенцијата во иднина можат да ги доставуваат на мејлот zalbi@aspi.mk На истиот мејл, службените лица...
more...

РЕАЛИЗИРАНА ОБУКА ЗА ВРАБОТЕНИТЕ НА АГЕНЦИЈАТА

22.07.2020
Во периодот од 20 до 27 јули 2020 година, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Националниот демократски институт (НДИ), а со експертска помош на ЦЕФЕ Македонија, реализираше онлајн обука за обучувачи, наменета за вработените во Агенцијата. Преку обуката, која беше реализирана преку платформата Zoom, прилагодувајќи...
more...

ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА СЛУЖБЕНИ ЛИЦА

22.07.2020
Почитувани, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер изготви Програма за обуки на службени лица за посредување со информации од јавен карактер за 2020 година. Програмата можете да ја преземете на линкот: Програма-за-обуки-2020.pdf

АНАЛИЗА НА АНКЕТНИОТ ПРАШАЛНИК ЗА ПРИМЕНАТА НА ЗАКОНОТ ЗА СПИЈК ВО ПРВАТА ПОЛОВИНА НА 2020 ГОДИНА

21.07.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер на крајот од месец јуни подготви краток анкетен прашалник со цел да прибере изворни и веродостојни податоци за имплементацијата на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер од почетокот на 2020 година, односно од започувањето со работа на Агенцијата, заклучно...
more...

ПЛАМЕНКА БОЈЧЕВА: ОТВОРЕНИ СМЕ ЗА СОРАБОТКА ЗА ЗАШТИТА НА СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

23.06.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер завршила речиси 800 предмети заостанати од 2018 и 2019 година и постапувањето по жалбите на барателите на информации тече редовно во рамки на утврдените законски рокови, вели директорката на Агенцијата, Пламенка Бојчева во интервју за „Мета.мк“. Во 2020 година во Агенцијата се...
more...

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ЗА 2019 ГОДИНА

04.06.2020
Почитувани, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер на својата веб локација во линкот Документи/Годишен извештај http://komspi.mk/wp-content/uploads/2020/04/ГОДИШЕН-ИЗВЕШТАЈ-2019-PDF.pdf, го постави Годишниот извештај за својата работа за 2019 година. Сакаме да Ве известиме дека Извештајот е изготвен и доставен до Собранието на Република Северна Македонија на нивно понатамошно постапување.

АГЕНЦИЈАТА ВО СЛЕДНИОТ ПЕРИОД НЕМА ДА РАБОТИ СО СТРАНКИ – КОМУНИКАЦИЈА ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ ИЛИ ТЕЛЕФОНСКИ

19.03.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, согласно препораките на Владата на Република Северна Македонија  во следниот период нема да работи со странки. Поради воведените превентивни мерки, Агенцијата ги замолува сите субјекти, правни и физички лица, комуникацијата со Агенцијата да  ја остваруваат по електронски пат, доставувајќи ги во скенирана...
more...

ДОНЕСЕНО УПАТСТВО ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

19.03.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, донесе Упатство за начинот на спроведување на Законот за слободен пристап до информции од јавен карактер. Упатството е објавено во („Службен весник на РСМ“ бр. 60/2020), а е поставено и на веб страната на Агенцијата www.komspi.mk во линкот Листа  на информации од јавен карактер,...
more...

ЗАКЛУЧОЦИ НА ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ШИРЕЊЕ НА КОРОНА ВИРУСОТ

13.03.2020
Заклучоци  од 26-та редовна седница на Владата на Република Северна Македонија за превенција од ширење на корона вирусот: http://komspi.mk/wp-content/uploads/2020/03/T-1-26-sednica.pdf http://komspi.mk/wp-content/uploads/2020/03/T-2-26-sednica.pdf Заклучоци  од 25-та редовна седница на Владата на Република Северна Македонија за превенција од ширење на корона вирусот: http://komspi.mk/wp-content/uploads/2020/03/T-1.pdf http://komspi.mk/wp-content/uploads/2020/03/T-2.pdf Заклучоци  од 24-та редовна седница на Владата на Република Северна Македонија за превенција од ширење на корона вирусот: http://komspi.mk/wp-content/uploads/2020/03/т-1-24-седница.pdf Заклучоци  од...
more...

РЕШЕНИ ПОВЕЌЕ ОД 750 ЗАОСТАНАТИ ПРЕДМЕТИ, АГЕНЦИЈАТА ПОСВЕТЕНО РАБОТИ И НА ДРУГИТЕ ЗАКОНСКИ ОБВРСКИ

28.02.2020
Од своето основање  на 26 Декември 2019 година, како правен следбеник на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, посветено работи на реализација на обврските и задачите кои произлегуваат од нејзините законски надлежности. Во изминатиот двомесечен...
more...

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ЗАКОНОТ ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

17.02.2020
Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Центарот за граѓански комуникации, денeска одржа работилница на која се дискутираше за прашања и дилеми кои произлегуваат од новиот Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер. Целта на работилницата беше надминување на одделни воочени дилеми и нејаснотии,...
more...

СРЕДБА НА РАКОВОДСТВОТО НА АГЕНЦИЈАТА СО ШЕФОТ НА МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ

06.02.2020
Денеска во просториите на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер, Директорот на Агенцијата, ѓ-га Пламенка Бојчева и Заменикот на  директорот, г-дин Блерим Исени,  остварија средба со делегација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, предводена од Шефот на Мисијата, амбасадорот  г-дин Клеменс Која.   На средбата стана збор за...
more...

Accessibility Toolbar