ВЕСТИ И НАСТАНИ

ПРИРАЧНИК ЗА ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ЗА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

21.05.2024
  Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество ИНКЛУЗИВА од Куманово, како дел од Проектот за инклузија во пристапот до јавни информации за лицата со попреченост, кој е поддржан од Фондацијата  „Отворено општество – Македонија“, подготвија Прирачник за...
more...

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА „ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ КАКО ИМАТЕЛИ НА ИНФОРМАЦИИ – ИСКУСТВА И ПРЕДИЗВИЦИ“ ВО МАДРИД, ШПАНИЈА

08.05.2024
На 6 и 7 мај 2024 година, во Мадрид, Шпанија се одржа тематска работилница за анализирање/справување со случаи за слободен пристап до информации, именувана „Политичките партии како иматели на информации – искуства и предизвици“, во организација на Советот за транспарентност и добро владеење на Шпанија. На работилницата се обратија Пламенка Бојчева, директорка на Агенцијата за...
more...

ПРОМОВИРАЊЕ НА ПРИСТАПОТ ДО ИНФОРМАЦИИ ﹘ УВИДИ ОД ЕВРО-МЕДИТЕРАНСКАТА РЕГИОНАЛНА РАЗМЕНА НА ИСКУСТВА: „ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА, ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО И ДЕМОКРАТИЈАТА ПРЕКУ ЗАЕДНИЧКИ СТАНДАРДИ ВО ЈУЖНИОТ МЕДИТЕРАН“ (2022-2025)

02.05.2024
Одделот за соработка за слобода на изразување на Советот на Европа, во соработка со Комисијата за право на пристап до информации на CDAI, беше домаќин на значајна регионална конференција во Рабат, Мароко. Овој настан, насловен како „Евро-медитерански пристапи за пристап до информации“, е клучен чекор кон зајакнување на транспарентното владеење и заштита на правото на...
more...

ПАТОТ ДО СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ПОПЛОЧЕН СО ТУЖБИ, НЕТРАНСПАРЕНТНОСТ И МОЛК ОД АДМИНИСТРАЦИЈАТА

28.04.2024
Истражувачката статија на Новинска агенција МЕТА, фрла светлина врз предизвиците со кои се соочува Агенцијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, нагласувајќи ги напорите на Агенцијата вложени во справувањето со жалбите, справувањето со молкот на администрацијата и борбата против недостатокот на транспарентност кај имателите на информации од јавен карактер....
more...

Accessibility Toolbar